Thursday, February 22, 2007

Informatie & Protocol Trombose

Protocol bedcomplicaties TROMBOSE

Casus:

Mevrouw Janssen is 47 jaar en is gisteren geopereerd aan een acute blindedarm ontsteking.
Ze heeft van haar behandelend arts te horen gekregen dat ze absolute bedrust hebben moet voor de komende dagen.
Daarna word verder gekeken hoe het gaat en of ze al meer bewegen mag.
Mevrouw weet dat er bij een lange bedrust complicaties kunnen ontstaan die er niet om liegen.
De eerste dag na de operatie wil ze graag voorlichting over de complicaties en het meeste over trombose en het voorkomen daarvan.

De eerste dag met mevrouw Janssen na haar operatie:

’s ochtends wil mevrouw naar eigen zeggen compleet gewassen worden en zij moet geholpen worden bij haar complete ADL,zij wil ook dat haar bed elke dag verschoond wordt dus dit moet ook gebeurd worden.Natuurlijk moet mevrouw ook worden aangekleed en dit gebeurd met schone kleding.Hierbij wordt mevrouw ook geholpen.
De benodigdheden voor deze handeling Wassen:* 2 handdoeken * 2 Washandjes* 2 waskommen * Zeep en shampoo* Tandenborstel * Tandpasta* Bekertje water * Spoelbakje.
* Kam of borstel * zo nodig elastiek of haarband.Voor heb verschonen van het bed:* 2 kussenslopen * 2 bedlakens* 1 steeklaken * 1 overtreklaken
Voor het aankleden van mevrouw is nodig:
* onderkleding(lingerie) * comfortabele broek
* shirt * sokken/sloffen

Het wassen gaat zoals het geleerd is,met als eerst de handen wassen enzovoorts.ook wordt de zorgvrager alles stap voor stap duidelijk gemaakt wat er gebeuren gaat en wat er daarna komt.
Houdt contact met de zorgvrager en zorg voor een prettige werksfeer.
LET ALTIJD OP DE PRIVACY VAN DE ZORGVRAGER!!!

Na het wassen en het verschonen van de lakens krijgt mevrouw om de 1,5 uur een wisselligging waarbij er dus verkomen word dat ze eventueel decubitus krijgt.
Ook bevorderd dit al de bloedcirculatie en word er dus redelijk de complicatie op trombose voorkomen.

Ook is door de arts voorgeschreven dat mevrouw bloedverdunnende medicatie toegediend moet krijgen,dit wordt Heparine en word subcutaan toegedient.dit alles is ter voorkoming van trombose.
Verder nog voor voorkoming van trombose wordt door de verpleegkundige steunkousen aangebracht bij mevrouw,dit help voor een betere bloedcirculatie en dus voor minder kans op trombose,
Bij het bovengenoemde punt word alles duidelijk verteld aan mevrouw over het hoe en wat er gebeuren gaat en waarvoor dit is,dit alles is voor het welzijn voor mevrouw en hierdoor wordt zij niet onrustig.

In de middag krijgt mevrouw een voorlichting van de in behandelende verpleegkundige,zij verteld mevrouw wat de gevolgen kunnen zijn voor trombose en langdurige bedrust maar ook wat er uit voorzorg al tegen gedaan wordt en waarom en hoe dat in zijn werk gaat.Dit allemaal om mevrouw gerust te stellen.

- hierbij word verteld aan de mevrouw van hoe zij trombose kan herkennen,wat ze zelf kan gaan doen om trombose te voorkomen.
- Ook wordt er aan mevrouw een video voorgedragen zodat ze kan zien wat trombose precies is en wat het inhoudt,dit omdat mevrouw heel geïnteresseerd is in de ziektebeelden en ze er graag meer van af zou willen weten.
- Verder komt ook de behandelend arts voorbij en geeft haar nog een beetje informatie over het hoe en wat van trombose en wat zijn visie hierop is.
- Ook krijgt mevrouw een foldertje mee over trombose en wat hier allemaal bij betrekking heeft.dit ook voor haar familie die eventueel er ook meer van zou willen weten en er van op de hoogte gesteld wil worden.
- Eventueel nodig je de familie bij het hierboven genoemd punt uit.
- Als verpleegkundige zorg je goed voor dat mevrouw goed op de hoogte is en je de vragen van mevrouw goed beantwoorden kan,hierbij is dus een goede kennis van belang.
- Ook zorg je als verpleegkundige ervoor dat de afspraken geregeld worden met de arts voor deze voorlichting. En natuurlijk ook dat de materialen erbij zijn om deze voorlichting uit te voeren.

Ook ter voorkoming van trombose krijgt mevrouw via de therapeut een aangepast trainingsschema waarbij haar bloedcirculatie bevorderd word.dit zijn oefeningen die vooral met de benen en de voeten gedaan worden omdat bij langdurige bedrust meestal in de benen voorkomt of begint.

Er word vandaag met mevrouw aan het einde van de dag ook nog een praatje gemaakt om haar op haar gemak te stellen over haar toestand en of zij nog eventueel vragen heeft en die worden eventueel beantwoord.

Ook wordt de arts nog ingelicht over haar toestand en wat de behandeling tot nu toe gebracht heeft.

Verder voert de verpleegkundige de gehele dag ook observaties uit, hierbij wordt gekeken naar de bloeddruk van de patiënt en hoe de patient zich voelt,vooral word ook naar de benen gekeken of daar geen eventuele spataders of dikke aders naar boven komen,dit kan leidden tot trombose en als er geen verdere behandeling dan op volgt kan er longembolie ontstaan.

Als laatste punt is er dat bij elke handeling die in de buurt van mevrouw gebeurd of op mevrouw gebeurd (zoals wassen,verkleden enzovoorts.)duidelijk stap voor stap verteld aan mevrouw.hierbij kan dan geen verwardheid tussen zorgvrager en zorgverlener komen en dus helpt dit mee aan een prettigere werksfeer.


Ook worden de startdatum van de behandeling genoteerd en de einddatum.
Natuurlijk ook wie wat alles uitgevoegd heeft en hoe het met de zorgvrager gaat.
Verder wordt er een verslag gemaakt over de observatie van de zorgvrager,het verloop van de dag,wat er allemaal gebeurd is en natuurlijk wordt er ook een verslag gemaakt over het protocol.

Gemaakt door lisette van oudenaren

No comments: